wat is een online escape room

Wat is een online escape room?

Online escape rooms, heb jij ze ook veel voorbij zien komen op social media? Maar vraag je je af: wat is een online escape room? Wat het nou precies is, hoe het werkt en in hoeverre het overlapt met een real life escape room? Wij leggen het je graag uit.

In een online escape room volg je een verhaal, of beter gezegd je bent de hoofdrolspeler in je eigen computer game of film. Tijdens het spel los je puzzels op, denk je logisch na en leg je verbanden om zo steeds een stukje dichter bij de ontknoping te komen. Gedurende het spel wordt spanning opgebouwd, wisselen puzzels elkaar af en wordt het verhaal vertelt door middel van tekst, beeld, video en geluid. In tegenstelling tot een real life escape room is dit online in plaats van op een fysieke locatie.

Verschillende soorten online escape rooms

Elke online escape room is uniek. Heeft zijn eigen verhaal en eigen manier van werken. Toch hebben we geprobeerd hier een kleine onderverdeling in soorten van te maken:

 • Volledig online

  Bij deze vorm van online escapen zijn alle benodigdheden om het spel te spelen online te vinden. Je logt met je team in (dit kan vanaf verschillende locaties) en gaat aan de gang. Grote kans dat je hierbij gebruik moet maken van internet, social media, telefoon etc.. Soms is het mogelijk om puzzels te printen, maar dit is zeker geen vast onderdeel. Unsolved Mystery is een goed voorbeeld van een volledig online escape room.

 • Semi online

  De semi online escape room ligt in het verlengde van de volledig online escape room. Het grote verschil is dat je nog een pakket krijgt thuisgestuurd, waarin je fysieke elementen vind die nodig zijn om de escape game te kunnen spelen. Een kruising tussen een bordspel en een online spel. Goede voorbeelden hiervan zijn Conspiracy19 en Operatie Castellum. Er zijn ook escape games voor kinderen, hiervan is Circus Pief Paf er één.

 • Live online escape room

  In een live online escape room ga je een echte escape room in. Een medewerker van de desbetreffende escape room gaat met camera de kamer in en jij kunt aanwijzingen geven wat de medewerker gaat doen. Zo speel je een echt escape room alleen dan van afstand.

 • Whatsapp game

  Weer een andere vorm is een Whatsapp game. Alle teamleden worden lid van een Whatsapp groep waar ook de escape room in zit die je hebt geboekt. En via Whatsapp heb je contact met de “hoofdpersoon” uit het spel. Deze voorziet jullie van het verhaal, filmpjes, puzzels en alle andere informatie behorende bij de Whatsapp escape game. De meest bekende in dit genre is Blackhawk. Ook is er een speciale Whatsapp game speciaal voor kinderen: Kapitein Olivier van Escape Adventure in Best.

Hoe zijn online escape rooms ontstaan?

Escape rooms, ze schoten als paddenstoelen uit de grond de afgelopen jaren. Toets op google escape room in en de keuze is reuze. Ver rijden voor het spelen van een escape room hoeft al lang niet meer. In maart 2020 gooide COVID-19 roet in t eten van ons escape room eigenaren. We moesten sluiten. Ohjee wat nu. Lang is de branche niet stil geweest. Een nieuwe vorm van escape rooms werd geboren: online escape room.

wat is een online escape room ontstaan

Wat maakt online escapen zo leuk?

Zoals eerder vertelt zijn het merendeel van de online escape room ontstaan in de tijd van de corona sluiting, zoals wij dat zo mooi noemen. Onder het motto van: “kan jij niet naar de escape room komen? Dan brengen wij de escape room naar jou.” Hebben wij al onze creativiteit gebruikt om een heel nieuw verhaal en puzzels te bedenken om je toch en mooie escape belevenis te kunnen geven.

Door deze ontwikkeling kan je met een groep vrienden, familie of collega’s op afstand toch bij elkaar zijn. Niet alleen een borrel, maar ook lekker samen bezig zijn. Samen streven naar 1 doel. Puzzels oplossen, momenten van juichen en frustratie en helemaal opgaan in het verhaal. Het echte escape room gevoel, maar dan thuis.

Op de vraag of online escapen wel spannend is kunnen wij volmondig antwoorden: Ja! Getuige de vele gave reacties die wij hebben gehad op deel 1 van Unsolved Mystery

Voordelen van een online escape room

Het mooie van het online spelen is dat je niet met z’n allen bij elkaar hoeft te zijn. Iedereen kan vanaf zijn/haar eigen locatie inloggen en toch samen spelen. Je hoeft geen oppas te regelen. Claustrofobie is niet aan de orde. Je zet een videoverbinding op, hapje en drankje erbij en een gezellige avond is gegarandeerd.

Nieuwsgierig geworden?

Trommel een team op, kies 1 van onze Unsolved Mysteries uit en beleef onze online escape experience.

wat is een online escape room voordelen